Priveşte lumea cu alţi ochi

Priveşte lumea cu alţi ochi

VisionClinic - Clinică de oftalmologie București

Visionclinic

Solicita programare

SOLICITA PROGRAMARESOLICITA PROGRAMARE

Priveşte lumea cu alţi ochi

Priveşte lumea cu alţi ochi

Visionclinic

Visionclinic

Solicita programare

SOLICITA PROGRAMARESOLICITA PROGRAMARE

PREZBIOPIA / PREZBITISMUL

Descriere generala

Cuvantul prezbiop vine din limba greaca, presbys= “batran”, “mai in varsta” si cuvantul ops= “ochi”.

Prezbiopia presupune pierderea graduala a abilitatii ochiului de a-si modifica focalizarea pentru a vedea obiecte din apropiere.

Nu este o boala ci o modificare fiziologica a cristalinului, pierderea elasticitatii acestei lentile intraoculare.

Cristalinul este o lentilă biconvexa ce își modifică curbura pentru ca imaginea să se formeze clar pe retină. Astfel, pentru vederea de aproape cristalinul se bombează, iar pentru vederea la distanță se aplatizează.

O data cu inaintarea in varsta, apar modificari in curbarea acestei lentile din cauza cresterii continue a grosimii (modificari ale proteinelor din cristalin) si pierderea tonusului muschilor ciliari (muschii care curbeaza si indreapta cristalinul).

 

 

Debut si simptome

Debutul prezbiopiei are de obicei loc dupa varsta de 40-45 ani.

Semnele ce anunta prezbitismul constau in oboseala dupa privit la aproape, mai ales timp indelungat, probleme cu focalizarea pe obiecte mici sau litere mici. Se descrie o senzatie de oboseala, uneori chiar durere de cap in urma unui efort ocular la activitatile de aproape (cusut, citit, scris). Disconfortul se amelioreaza la lumina buna. Poate fi observata o tendinta de a tine materialele de citit putin mai departe pentru a face literele mai clare (exista vederea incetosata la distanta normala de citit). Asa se explica remarca “nu mai ajung bratele” sau ca bratele au devenit “prea scurte” pentru a clarifica imaginea.

Pacientii cu miopii mici si medii sesiseaza ca trebuie sa ridice ochelarii de distanta ca sa poata citi mai clar.

 

Cum se poate corecta

Prezbiopia necesita o corectie optica, adica ochelarii potriviti. Acestia se recomanda in urma unui examen oftalmologic complet (masurarea dioptriilor ochiului, determinarea acuitatii vizuale, masurarea presiunii intraoculare, examinarea la biomicroscop a polului anterior al globului ocular si al polului posterior). De multe ori pot fi descoperite si alte patologii oculare ce nu dau semne, dar afecteaza grav vederea in timp ( de exemplu glaucomul).