Chirurgie Oculoplastică la Visionclinic
Chirurgia oculoplastică presupune tratarea pe cale chirurgicală a afecțiunilor pleoapelor, căilor lacrimare sau conjunctivei. În cadrul clinicii oftalmologice Visionclinic, medicul specialist oftalmolog Dr. Ioana Popteanu realizează intervenții chirurgicale din sfera oculoplastiei în cele mai bune condiții.
În cazul în care iei în calcul chirurgia oculoplastică în cadrul clinicii oftalmologice Visionclinic, e bine de știut că:
- nicio intervenție chirurgicală oculoplastică nu presupune internare
- recuperarea este rapidă și de durată în majoritatea afecțiunilor oculare tratate pe cale chirurgicală
- cu mici excepții, pentru afecțiunile menționate în articolul de mai jos singurul tratament este cel chirurgical
- Dr. Ioana Popteanu operează în clinica Visionclinic din 2024 și are la activ 1000 operații realizate cu succes atât în clinica noastră cât și anterior venirii ei.
Descoperă toate tipuri de afecțiuni tratate pe cale chirurgicală în clinica noastră, precum și ce presupune fiecare tip de operație și cum te poți programa în vederea consultației și operației.
Afecțiuni ale pleoapelor
Pleoapele sunt structuri musculocutante complexe, cunoscute în principal pentru impactul lor în estetica feței. Însă dincolo de rolul estetic, pleoapele au un puternic rol funcțional – de protecție a globului ocular. De asemenea, prin clipit, distribuie uniform lacrimile pe suprafața oculară și le împing dinspre glanda lacrimală spre căile lacrimale.
Mai jos sunt descrise principalele afecțiuni ale pleoapelor care pot fi tratate în clinica Visionclinic prin tratament chirurgical oculoplastic sau prin tratament medicamentos de către medicul specialist oftalmolog Dr. Ioana Popteanu.
Entropion
Entropionul palpebral reprezintă răsucirea pleoapei spre interior, genele ajungând în contact cu ochiul. Poate fi intermitent sau permanent și poate avea mai multe grade de severitate. Afectează în principal pleoapa inferioară.
Simptomele variază în funcție de severitate, mergând de la lăcrimare, la senzație de corp străin, iritarea și înroșirea ochiului, sensibilitate crescută la lumină, secreții muco-purulente persistente și până la scăderea vederii prin ulcerații și leucoame corneene.
Singurul tratament curativ pentru entropion este cel chirurgical – operația de întărire și răsucire în poziție normală a pleoapei. Tehnicile chirurgicale variază în funcție de severitatea bolii.
Ectropion
Ectropionul palpebral reprezintă răsucirea pleoapei spre exterior, la distanță de globul ocular. Afectează de cele mai multe ori pleoapa inferioară și poate avea mai multe grade de severitate – mergând de la răsucirea punctului lacrimal inferior până la răsucirea pleoapei pe toata lungimea sa.
Simptomele variază în funcție de severitate, mergând de la lăcrimare, la senzație de corp străin, iritarea și înroșirea ochiului, sensibilitate crescută la lumină și până la imposibilitatea ocluziei palpebrale totale (închiderea ochiului) și scăderea vederii.
Singurul tratament curativ pentru ectropion este cel chirurgical – operația de întărire și răsucire în poziție normală a pleoapei. Tehnicile chirurgicale variază, de asemenea, în funcție de severitatea bolii.
Lagoftalmie
Lagoftalmia reprezintă imposibilitatea închiderii totale a pleoapelor ce determină expunerea globului ocular.
În ceea privește simptomele, pacienții cu lagoftalmie se plâng în principal de senzație de corp străin și hiperlăcrimare. Disconfortul este mai accentuat dimineața din cauza expunerii corneene prelungite și a uscării ochiului în timpul nopții. Instabilitatea filmului lacrimal poate determina, de asemenea, vedere încețoșată. În cazuri avansate lagoftalmia determină afectare corneană gravă cu ulcerații corneene, leucoame și pierdere ireversibilă de vedere.
Tratamentul variază în funcție de cauza și de gravitatea simptomelor, și poate merge de la Tarsorafie – adică suturarea (coaserea) treimii externe a pleoapelor temporar sau definitiv (astfel încât, deși fanta palpebrală este îngustata, pacientul poate să vadă și să fie independent) - până la implantarea de plăcuțe de aur sau platină la nivelul pleoapei superioare, sau prin secționarea mușchiului ridicător al pleoapei superioare, în cazuri complexe.
Sindrom de pleoapă flască
Sindromul de pleoapă flască este o tulburare de statică palpebrală caracterizată în principal prin iritație oculară cronică și conjunctivită papilară cronică a conjunctivei tarsale palpebrale superioare datorate hiperlaxității palpebrale severe (pleoapa este “prea lunga”).
Aceasta hiperlaxitate palpebrală se datorează scăderii cantității de elastină din tars și determină eversia (răsucirea) spontană a pleoapelor pe timpul nopții, în somn, ceea ce duce la iritație cronică și inflamație palpebrală și conjunctivală prin frecarea mecanică a conjunctivei de pernă. S-a observat că cei care dorm mai mult pe o parte au modificări mai accentuate mai ales pe acea parte.
Tratamentul medical constă în ameliorarea simptomelor iritative – lubrifierea suprafeței oculare cu picături și geluri sau pansarea ochiului la culcare pentru a împiedica răsucirea pleoapei. Simptomele pot fi ameliorate și prin tratarea comorbidităților – scădere în greutate și tratamentul apneei în somn.
În cazul în care simptomele persistă tratamentul definitiv este cel chirurgical – scurtarea pleoapei – cu rezultate bune funcționale și estetice.
Dermatosalazis
Dermatosalazisul reprezintă excesul de piele în special la nivelul pleoapei superioare secundar procesului de îmbătrânire a feței. Îmbătrânirea facială are ca rezultat remodelarea osoasă cu modificări ale țesuturilor moi și atrofia grăsimii adiacente.
Tratamentul chirurgical al dermatosalazisului este blefaroplastia. Această intervenție chirurgicală presupune îndepărtarea excesului de piele de la nivelul pleoapelor, asociată sau nu cu excizie musculară și adipoasă. Blefaroplastia se practică de cele mai multe ori în scop estetic pentru a îmbunătăți aspectul fetei și a zonei perioculare, însă există și cazuri în care excesul cutanat palpebral superior determină îngustarea câmpului vizual si, în aceste cazuri operația are și scop funcțional. Blefaroplastia nu elimină ridurile perioculare, cearcănele, hiperpigmentarea cutanată sau ptoza sprâncenelor, de aceea este importantă identificarea și detalierea defectelor cosmetice ce nu vor fi modificate prin intervenția chirurgicală.
Salazion
Salazionul este o leziune inflamatorie, chistică, determinată de obstrucția unei glande sebacee (glanda Meibomius) din grosimea pleoapei. În faza acută, sub tratament local, salazionul se poate retrage complet, însă există și cazuri în care acesta se cronicizează sub forma unui chist și este necesara incizia și chiuretajul salazionului.
Intervenția chirurgicală se realizează de cele mai multe ori prin abord posterior (prin interiorul pleoapei), însă există și cazuri în care este necesară incizia și excizia prin abord cutanat (prin piele). Se incizează chistul, se elimină conținutul grăsos stagnat și se excizează pereții chistului pentru a preveni recidiva. Totuși, pentru că la nivelul pleoapelor există zeci de glande Meibomius, există o șansă ca în viitor una dintre acestea să devină blocată, fără a fi o recidivă a salazionului inițial.
Xantelasma
Xantelasmele sunt depozite subcutanate de lipide, caracterizate clinic prin apariția unor plăci galbene la nivelul pleoapelor, cel mai frecvent în partea internă. Pot fi plate sau reliefate, unice sau multiple, de mărime variabila.
Factorii de risc asociați sunt reprezentați de fumat, consum excesiv de alcool, obezitate, diabet zaharat sau hipertensiune arteriala. Hiperlipemia se asociază în aproximativ 50% din cazuri, motiv pentru care se indică screeningul profilului lipidic seric.
Modalitățile de tratament includ excizia chirurgicală, ablația cu laser CO2, crioterapie, aplicarea topică de acid tricloroacetic. Tehnicile chirurgicale variază în funcție de severitatea afecțiunii mergând de la excizie și sutură simplă până la grefe și lambouri cutanate.
Recidivele sunt frecvente!
Papiloame și chisturi
Papiloamele sunt niște excrescente cutanate, cunoscute în popor sub numele de negi. Sunt formațiuni benigne, necanceroase, determinate de infecția cu papiloma-virus. Mulți oameni sunt infectați fără să știe acest lucru.
Chisturile apar ca urmare a obstrucției unei glande din grosimea pleoapei. Deși este blocată, glanda produce în continuare lichid sau ulei și astfel apare, sub piele, un chist - un nodul sferic. Tipuri de chisturi:
Chistul de glanda Moll – este un chist benign determinat de blocarea unei glande Moll (glanda sudoripară situată la baza genelor). Este un chist plin cu lichid clar.
Chistul de glanda Zeiss – este un chist benign determinat de blocarea unei glande Zeiss (glanda sebacee situată la baza genelor). Este un chist plin cu ulei, de culoare alb-gălbuie.
Chistul sebaceu – este un chist benign determinat de blocarea unei glande sebacee din grosimea pielii, fără legătură cu genele, poate apărea oriunde pe corp. Este un chist de culoare alb-gălbuie.
Chisturile și papiloamele pot determina iritație palpebrală sau oculară, lacrimare sau pur și simplu deranjează din punct de vedere estetic pacientul.
Singurul tratament curativ al chisturilor și papiloamelor îl reprezintă intervenția chirurgicală oculoplastică.
Tumori maligne ale pleoapei
Leziunile maligne se întâlnesc frecvent la nivelul pleoapelor ca urmare a expunerii la soare sau în urma degenerării unor formațiuni benigne preexistente. Leziunile pot fi plate sau reliefate, bine delimitate sau neregulate, pot ulcera pielea sau nu, având un aspect aparent benign. Orice leziune perioculară care crește și este asociată cu iritație cronica sau sângerare necesită biopsie.
Diagnosticul clinic al unei formațiuni tumorale palpebrale este orientativ. Din cauza multiplelor tipuri celulare de la nivelul pielii, examinarea anatomopatologică este cea care determină diagnosticul de certitudine și diferențiază formațiunile benigne de cele maligne.
Formațiunile tumorale palpebrale maligne cresc lent, de cele mai multe ori nu dor, însă sunt invazive la nivel local, pot avea un efect mecanic de coborâre/tracționare a pleoapelor și pot irita globul ocular. În alte situații, pacienții pot fi deranjați pur și simplu de aspectul estetic al formațiunii palpebrale.
Formațiunile palpebrale maligne în ordinea frecventei sunt: carcinomul bazocelular, carcinomul scuamocelular, carcinomul sebaceu și melanomul malign.
În timpul intervenției chirurgicale oculoplastice formațiunea tumorală se înlătura parțial (biopsie) sau total și ulterior se trimite la analiza anatomopatologică în vederea stabilirii diagnosticului de certitudine.
După ce formațiunea este extirpată, defectul restant este refăcut prin tehnici de reconstrucție palpebrală ce diferă de la caz la caz în funcție de mărimea și complexitatea defectului – la unii pacienți este suficientă sutura simplă a pielii în timp ce la alții se folosesc grefe din alte zone ale corpului (ex: ureche, braț).
În urma operației, vor rămâne cicatrici la nivelul pielii – mai mici sau mai mari în funcție de complexitatea operației și în funcție de particularitățile pacientului (modul în care acesta cicatrizează).
De asemenea, în cazul formațiunilor mari, avansate, ce presupun excizii mari de țesut (pleoapa în totalitate sau unghiul intern) aspectul post-operator nu va fi niciodată unul perfect “ca și când pleoapa nu ar fi avut vreodată o problema”. Chirurgul, ținând cont de principiile oncologice și reconstructive, va face tot posibilul ca pe lângă funcție să restabilească și estetica perioculară, însă perfect nu se poate.
În cazul tumorilor mari ce necesită reconstrucție cu lambou tarsoconjunctival intervenția chirurgicala se va realiza în 2 timpi. După prima operație pacientul va avea ochiul închis (“cusut”) timp de 1 luna, ulterior fanta palpebrală se va deschide printr-o nouă operație.
Pacientul trebuie să cunoască, să înțeleagă și să accepte aceste informații pentru a nu avea așteptări nerealiste.
Afecțiuni ale căilor lacrimare
Căile lacrimale sunt un sistem de tuburi ce fac legătura între ochi si nas si asigură drenajul lacrimilor de pe suprafața ochiului. Principalele afecțiuni tratate prin oculoplastie de către Dr. Ioana Popteanu la Visionclinic sunt obstrucțiile căilor lacrimare sau inflamația sacului lacrimar (dacriocistita).
Obstrucțiile căilor lacrimare
Obstrucția căilor lacrimale, totală sau parțială, poate apărea la orice nivel si determina epifora – scurgerea lacrimilor pe obraz. Poate fi afectat unul sau ambii ochi.
Pacienții cu obstrucție de căi lacrimale sunt deranjați în principal de lăcrimare, însă pot prezenta și vedere încețoșata, iritație palpebrală, conjunctivite recurente.
În funcție de punctul în care se află obstrucția, există diverse tipuri de intervenții:
Obstrucție la nivelul punctului lacrimal – poate fi remediată cu ajutorul unor dopuri siliconice sau cu operația de punctoplastie.
Obstrucție la nivelul canaliculelor lacrimale – poate fi remediată cu ajutorul unui Tub Jones.
Obstrucție la nivelul canalului lacrimonazal – se încearcă înlăturarea obstacolului cu o sondă metalică (sonda Bowman). Ulterior, daca obstrucția revine se poate proteza temporar canalul lacrimonazal cu o sondă siliconică (sonda Masterka). Daca nu se poate obține repermebilizarea canalului lacrimonazal se va realiza o comunicare între sacul lacrimal și nas – dacriocistorinostomie (pe cale externă sau endoscopică).
Exista și situații în care repermebilizarea căilor lacrimale este imposibilă.
Dacriocistita
Dacriocistita reprezintă inflamația sacului lacrimal. Este cauzată de stagnarea și suprainfectarea lacrimilor ca urmare a obstrucției canalului lacrimonazal (tubul ce face legătura între sacul lacrimal și nas).
În forma acută a bolii, aceasta poate fi tratată cu antibiotic și antiinflamator, însă în forma cronică, singura opțiune este intervenția chirurgicală oculoplastică, pentru a preveni recidivele.
Excizia sacului lacrimal presupune îndepărtarea sacului lacrimal în totalitate – pacientul nu va mai avea infecții, însă trebuie cunoscut faptul că, odată rezervorul de lacrimi fiind scos, pacienții lăcrimează în primele luni post-operator.
Afecțiuni ale conjunctivei
Conjunctiva este o membrană subțire, cu vase de sânge, ce acoperă suprafața exterioara a ochiului (albul ochiului). Principalele afecțiuni ale conjunctivei ce sunt tratate prin chirurgie oculoplastică sunt Pterigion, Pinguecula sau Formațiunile tumorale conjunctivale.
Pterigion
Pterigionul este o excrescență a conjunctivei ce invadează lent corneea (“geamul ochiului”). De cele mai multe ori apare în zona internă (nazală) a ochiului, însă sunt și cazuri de pterigion extern sau mixt (intern și extern, concomitent). Poate afecta unul sau ambii ochi și, deși în cele mai multe cazuri este o afecțiune nedureroasă în sine, poate genera disconfort ocular manifestat prin senzație de corp străin, mâncărime/arsură oculară.
Pacientul poate fi deranjat de aspectul estetic – prezența unei zone triunghiulare, roșii, cărnoase pe suprafața ochiului. De asemenea, în stadii avansate, când pterigionul este de dimensiuni mari, poate determina scăderea acuității vizuale – fie prin inducerea unui astigmatism fie prin ocluzia axului vizual.
Intervenția chirurgicală de excizie a pterigionului se face sub anestezie locală și durează 30-60 de minute în funcție de complexitate, și presupune excizia țesutului conjunctival anormal și refacerea defectului conjunctival, fie prin sutură simplă, fie prin plasarea unei grefe de conjunctivă sănătoasă, scăzând astfel riscul de recidivă.
Trebuie reținut că pterigionul poate recidiva in ciuda intervențiilor chirurgicale reușite. Există multiple tehnici operatorii care au scăzut riscul de recidivă însă absența recidivei nu poate fi garantată.
Pinguecula
Pinguecula este o excrescenta benigna (necanceroasa), gălbuie, ce apare pe zona albă a ochiului (sclera), sub conjunctivă, ca urmare a degenerării fibrelor de colagen. De cele mai multe ori apare în zona internă, nazală a ochiului, poate afecta unul sau ambii ochi și este, în general, o afecțiune nedureroasă.
Pinguecula necesită tratament doar dacă determină disconfort. Tratamentul medical constă în administrarea de picături hidratante ce ameliorează iritația și senzația de corp străin. Tratamentul chirurgical se realizează când pinguecula crește și devine dureroasă, în ciuda tratamentului medical, când împiedică portul lentilelor de contact, sau la dorința pacientului, din motive estetice.
Formațiuni tumorale conjunctivale
Formațiunile tumorale conjunctivale reprezintă excrescențe ale conjunctivei. Acestea pot fi asimptomatice, sau pot determina, în funcție de severitatea afecțiunii, simptome diverse - mergând de la senzație de corp străin și durere până la scăderea acuității vizuale. În alte situații, pacienții pot fi deranjați pur și simplu de aspectul estetic al formațiunii conjunctivale. Formațiunile tumorale conjunctivale pot fi congenitale sau dobândite pe parcursul vieții, pigmentate sau acrome, benigne sau maligne. Examinarea anatomopatologică este cea care determină diagnosticul de certitudine.
În timpul intervenției chirurgicale în clinica oftalmologică Visionclinic, formațiunea tumorală se înlătură parțial (biopsie) sau total și, ulterior, se trimite la analiza anatomopatologică în vederea stabilirii diagnosticului de certitudine.
După ce formațiunea este extirpată, defectul restant este refăcut prin tehnici de reconstrucție plastică oftalmologică, ce diferă de la caz la caz, în funcție de mărimea și complexitatea defectului.
Întrebări frecvente despre operațiile oculoplastice
Dr. Ioana Popteanu vă poate răspunde, în cadrul unei consultații ce se poate programa online sau telefonic, oricăror întrebări pe care le aveți referitoare la diversele afecțiuni oftalmologice tratate prin intervenție chirurgicală oculoplastică. Mai jos sunt câteva detalii generaliste referitoare la chirurgia oculoplastică.
Anestezia în chirurgia oculoplastică
În cele mai multe cazuri, intervențiile oculoplastice sunt realizate sub anestezie locală cu Xilina. Exista posibilitatea ca unii pacienți să necesite sedare orală sau intravenoasă, pre sau intraoperator.
Rezultate în chirurgia oculoplastică
Chirurgul oculoplastician face tot posibilul ca, pe lângă funcție, să restabilească și estetica perioculara. Din cauza particularităților anatomice individuale, a răspunsului la operație și a vindecării plăgii operatorii, nu există garanții în ceea ce privește rezultatul final post-operator.
Cât durează o intervenție chirurgicală de oculoplastie?
Intervențiile chirurgicale oculoplastice efectuate de medic specialist oftalmolog Dr. Ioana Popteanu în clinica Visionclinic durează între 10 minute și 2-3 ore, în funcție de complexitatea cazului.
Cât costă o operație de oculoplastie la Visionclinic
Pentru o listă completă și actualizată de prețuri pentru toate tipurile de intervenții chirurgicale oculoplastice efectuate la Visionclinic, te rugăm să consulți lista de prețuri de aici.